Lasten kardiologin vastaanotto

Onko lapsi valittanut outoja sydäntuntemuksia tai onko lapsen sydämessä kuultu kenties sivuääniä? Onneksi sivuäänet ja muut sydänoireet lapsella ovat usein vaarattomia. Oireiden syy on kuitenkin aina selvitettävä. Pikkujätissä sydänoireiden selvityksestä vastaa lasten kardiologi.

Milloin lasten kardiologin vastaanotolle?

Lasten kardiologi on lasten sydänsairauksiin ja verenkiertoon erikoistunut lääkäri.

Huoltajan kannattaa hakeutua yhdessä lapsen kanssa lasten kardiologin vastaanotolle muun muassa seuraavissa tapauksissa/jos lapsella esiintyy seuraavia oireita:

  • rintakipu (pistävä, polttava tai puristava)
  • sydämen rytmihäiriö (sydämen muljahdukset, tykytykset, tunne, että sydän jättää lyönnin välistä tai tekee ylimääräisen lyönnin)
  • sydämen sivuääni (paljastuvat tyypillisesti neuvolakäynnillä, toisella lääkärikäynnillä tai kouluterveystarkistuksessa)
  • pyörtyminen
  • alentunut rasituksen sietokyky/yleisvointi (voi näkyä esim. väsymyksenä, harvemmin kehon värin muuttumisena sinertäväksi rasituksessa)
  • suvusta löytynyt perinnöllinen sydänlihassairaus

Mistä lapsen sydänoireet voivat johtua?

Sydämen sivuäänet ovat lapsilla varsin yleisiä, ja niistä valtaosa on vaarattomia, niin kutsuttuja virtausääniä tai fysiologisia sivuääniä. Kaikki havaitut sivuäänet on kuitenkin tutkittava vakavampien syiden poissulkemiseksi.

Vaarattomat sivuäänet voivat johtua esimerkiksi sydämen ylimääräisistä lihassäikeistä. Toisinaan sydämestä lähtevät verisuonet voivat olla myös hieman mutkalla aiheuttaen kohinaa eli kuultuja sivuääniä.

Sydämen vaarattomia sivuääniä voi esiintyä aina nuoreen aikuisuuteen asti, tämän jälkeen harvemmin.

Harvemmin, mutta toisinaan erilaisten sydänoireiden taustalta voi löytyä vakavampia syitä, kuten:

  • sydämen synnynnäinen rakenteellinen vika (esim. aukko sydämessä)
  • sydänpussin tulehdus
  • sydänlihaksen tulehdus tai
  • sydänlihaksen sairaus

Pistävän rintakivun taustalla sen sijaan on usein lihasperäinen syy.

Mitä lasten kardiologin vastaanotolla tyypillisesti tapahtuu?

Lasten kardiologin vastaanotolla kardiologi haastattelee huoltajia ja lasta vastaanotolle tulon syistä. Tyypillisiä perustutkimuksia oireista riippuen ovat muun muassa:

Kaikki tutkimukset ovat lapselle kivuttomia, ja suurin osa niistä pystytään tekemään vastaanoton yhteydessä.

Tarvittaessa lasten kardiologi lähettää lapsen alustavien tutkimusten perusteella jatkotutkimuksiin ja/tai –hoitoon. Muun muassa merkittävämmät sydämen rakenneviat vaativat lisätutkimuksia ja -toimenpiteitä sairaalassa.

Lievempiä rakennevikoja voidaan joissain tilanteissa jäädä seuraamaan. Esimerkiksi sydämen aukko voi joskus mennä ajan kuluessa itsekseen kiinni.

Sydänpussin tai sydänlihaksen lievemmät tulehdukset voidaan hoitaa tyypillisesti kotona. Vakavammat tulehdukset vaativat sen sijaan usein joitain päiviä sairaalassa.

Mikäli lasten kardiologi toteaa lapsella vaarattoman sydämen sivuäänen, ei tarvetta jatkotutkimuksille ole. Sivuääniä voi kuulua jatkossakin esimerkiksi, kun lapsella on kuumetta tai infektio. Vanhemmat voivat kuitenkin olla tällöin huoletta, sillä sivuääni on kerran todettu vaarattomaksi.

Miten valmistaudun lasten kardiologin vastaanotolle?

Vastaanotolle on hyvä tuoda mukanaan lapsen mahdolliset aiemmat EKG-tutkimustulokset sekä neuvolakortti (pienemmät lapset).

Ajanvaraus

Varaa aika Pikkujätin lasten kardiologille internetajanvarauksestamme tai soittamalla neuvonta- ja ajanvarauspuhelinnumeroomme 010 380 8000. Voitte tulla vastaanotolle ilman lähetettä.

Sydänleikattujen lasten jälkiseuranta tapahtuu niinikään lastenkardiologien toimesta.

Artikkelit ja tiedotteet
Pikkujätti Pikkujätille ja Aavalle myönnetty ISO27001 tietoturvasertifiointi
Sertifiointi osoittaa, että Pikkujätti ja Aava noudattavat korkeimpia tietoturvakäytäntöjä taaten turvalliset ja luotettavat terveydenhuollon palvelut asiakkaille.
Lue lisää
lapsen Mistä lapsen oppimisvaikeudet johtuvat?
Lievätkin oppimisvaikeudet on tärkeä tunnistaa, jotta lasta voidaan tukea koulussa ja kotona mahdollisimman varhain. Mikäli asiaan ei puututa, ongelmat seuraavat aikuisuuteen. Neuropsykologian erikoispsykologi Nina Sajaniemi kertoo, mitä syitä oppimisvaikeuksien taustalla on ja mitkä ovat yleisimmät oppimishäiriöt.
Lue lisää
Pikkujätti Asiakastietolaki muuttuu 1.1.2024 – OmaKannan luovutuslupaa voidaan hyödyntää jatkossa laajemmin
Voit kuitata informoinnin vastaanotetuksi jo nyt OmaKannassa tai asioidessasi Pikkujätissä.
Lue lisää
FacebookTwitterLinkedIn