Pikkujätti mukana HELMI – tutkimushankkeessa

Suoliston mikrobiomin merkitys ihmisen terveydelle ja sairauksien kehittymiselle on tämän päivän kuuma tutkimushanke ympäri maailmaa.

Helsingin Yliopistossa on meneillään tutkimushanke, jonka tavoitteena on
kartoittaa lasten suolistobakteeriston kehittymistä ensimmäisen 2 elinvuoden vuoden aikana ja selvittää mitkä ympäristö- ja elintapatekijät edistävät tai haittaavat bakteeriston luonnollista kehittymistä. Tutkimukseen kutsusaan  yli 1000 tervettä vastasyntynyttä (syntymä raskausviikolla 37 tai sen jälkeen) ja heidän perheensä. HELMi-projektia rahoittaa Innovaatiorahoituskeskus Tekes.

Raskaana olevien perheiden rekrytointi on alkanut tammikuussa 2016 Jorvin sairaalan äityispoliklinikalla ja tämän jälkeen rekrytointiin on tullut mukaan myös Naistenklinikan sekä Kätilöopiston sairaalan äityispoliklinkat. Lisäksi rekrytoidaan pääkaupunkiseudun neuvoloissa. 
 
Tutkimukseen kuuluu lapsen ulostenäytteiden kerääminen kotona (yhteensä 9 näytettä kahden vuoden aikana), säännöllisesti täytettävät suomenkieliset sähköiset kyselyt lapsen terveydentilasta ja ravinnosta sekä yksi käynti tutkimushoitajan luona lapsen ollessa 3 kuukauden ikäinen. Tutkimushoitajan käynnit pidetään Pikkujätti Tapiolassa, Pikkujätti Itäkeskuksessa ja Pikkujätti Myyrmäessä asemien tiloissa. Näytteitä voi palauttaa myös yliopistolle Meilahteen. Projektissa on omat tutkimushoitajat, jotka huolehtivat näytteiden keruusta ja tutkimuksen organisoinnista.
 

Pikkujätti lasten ja nuorten lääkäriasema tarjoaa tutkimushankkeeseen osa-aikaiset vastaanottotilat.

 

Lisätietoa sekä ilmoittautumislomake nettisivuilla
Helmitutkimuksen löytää myös Facebookista

https://www.facebook.com/HELMitutkimus/